MAQAMMAT bevordert de werkgelegenheid voor jongeren en vrouwen in de buitenwijken van Dakar door gezond voedsel te verbouwen.

100% gefinancierd
Reeds ingezameld € 17.500
Gezocht budget 2023 € 17.500

U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Dat kan via deze link: https://donate.kbs-frb.be/actions/FFO-OVOAcceleration?lang=nl_NL

Projectinfo
Projectcode
L3 (2023)
Sector
Landbouw & Voedingsnijverheid
Financiering
Lening
Land
Senegal
Locatie
Dakar
Projectduur
3 jaar (2023-2026)
Oorsprong
SusTech4Africa Senegal 2021

Getuigenis van de Belgische OVO-coach

Cheikh deelt ook sterke humanistische waarden en wil als voorbeeld dienen om de jonge leden van zijn groep aan te moedigen een opleiding te volgen en vervolgens te werken aan de ontwikkeling van hun land. 

Het bedrijf

De ondernemer:

In 2013 richtte de heer Cheikh Sarr het project Maqammat op, een boerderij waar hij verschillende tuinbouwactiviteiten ontwikkelt en kleinvee en runderen fokt. Het terrein van 4 ha ligt in het dorp Ndiompy (departement Tivouan) in Senegal. Het heeft nu de vorm aangenomen van een GIE (Groupement d'Intérêt Economique of economische belangengroepering), waarbij de hele gemeenschap betrokken is.

"Cheikh deelt ook sterke humanistische waarden en wil als voorbeeld dienen om de jonge leden van zijn groep aan te moedigen een opleiding te volgen en vervolgens te werken aan de ontwikkeling van hun land", aldus Christophe Degauquier, coach van OVO.

 

Het bedrijf:

In 2013: oprichting van de agro-pastorale boerderij die bijdraagt tot de ontwikkeling van milieuvriendelijke landbouw in de regio

In 2014: aanleg van 10 vijvers uit eigen middelen en aanplanting van 100 citroenbomen van verschillende variëteiten

In 2017: aankoop met eigen middelen van een druppelirrigatiesysteem over een halve hectare

 

Ontwikkelde activiteiten :

o tuinbouw (teelt van verse groenten)

o vetmesten van vee

o pluimveehouderij

o verwerking van lokale producten tot sap, siroop en jam

o productie en verkoop van biogas en kookgas voor huishoudelijk gebruik, dankzij compostering

o Tegelijkertijd heeft het project een "incubatiecentrum" voor jongeren en vrouwen opgezet om hen op te leiden in naaiwerk en groente- en fruitverwerking. Het centrum beschikt over een opleidingscentrum, vier naaimachines, een vriezer en een molen.

Het businessproject

Om de investeringen van de promotor te versterken en de economische activiteit te ontwikkelen, stelt OVO voor zich te concentreren op de investering in een nieuwe boorput en een zonnepomp. Zonder boorput moet de GIE vandaag immers van buitenaf water halen en dat brengt hoge kosten (19% van de exploitatiekosten) en een ingewikkelde logistiek met zich mee.

Dankzij de nieuwe waterput met zonnepomp kan Maqammat zijn productie met 21% verhogen en zijn kosten met bijna 3000 € per jaar verlagen.

 

De rentabiliteit van het agro-pastorale bedrijf - die te danken is aan de verhoging van de productiecapaciteit en de diversificatie van de activiteiten alleen al door de directe toegang tot water - maakt het mogelijk om de lening terug te betalen, maar ook om het sociaal-economische leven en de attractiviteit rond de boerderij te stimuleren, wat de ontwikkeling van de regio ten goede zal komen.

Waarom OVO gelooft in dit project

De visie van de groepering is om een incubatiecentrum te creëren voor kwekers en landbouwers. Cheikh heeft de ambitie om tot de meest succesvolle geïntegreerde biologische landbouwstructuren van Senegal te behoren en hij gelooft in het potentieel van zijn regio.

 

Getuigenis van de Belgische OVO-coach, Christophe Degauquier: "Ik ben persoonlijk bereid het project tot € 1800 (d.w.z. 10%) te financieren omdat ik er na 1 jaar coaching en verschillende jaren ervaring in ontwikkelingssamenwerking van overtuigd ben dat een Senegalese ondernemer die 10 jaar in Europa heeft gewoond en die terugkeert om een project, in de vorm van een GIE (Groupement d'intérêt économique), te ontwikkelen in een landelijk en onderontwikkeld gebied van zijn land er helemaal voor gaat! Hij is tot alles bereid om te bewijzen dat hij de steun van instellingen en donoren verdient. 


Met zijn eigen middelen is hij er al in geslaagd een mooie landbouwactiviteit op te zetten die tot nu toe winstgevend is, maar hij heeft meer middelen nodig om investeringen te doen die hem in staat stellen zijn doelstellingen op het gebied van duurzame ontwikkeling te verwezenlijken en zijn activiteiten voort te zetten in een regio die dringend steun nodig heeft om uit de armoede te geraken. Cheikh deelt ook sterke humanistische waarden en wil als voorbeeld dienen om de jonge leden van zijn groep aan te moedigen een opleiding te volgen en vervolgens te werken aan de ontwikkeling van hun land en samen met hun familie groei te creëren in plaats van te geloven in het heilige El Dorado en hun leven te riskeren om te vertrekken."
 

Vereiste investering

Voor de kosten van een boorgat, een zonnepomp, een aansluiting en een omheining maakt OVO een lening mogelijk van € 17.500 (rente van 7% per jaar, terug te betalen in 3 jaar in halfjaarlijkse termijnen).

Thema's
  • Farm to Fork
  • Inkomen genereren
  • Duurzaam
  • Vrouwen
  • Jongeren

Interview met de ondernemer

"Ik verliet Senegal in 1997 om mijn leven te verbeteren.
Ik besloot terug te komen in 2013 om ondernemer te worden en werkgelegenheid te creëren.
Mijn bedrijf komt het hele dorp ten goede: we produceren nu wat we elders zochten.
Ik kwam niet terug met geld, maar met ervaring.
Ik geloofde in mezelf. Als je ziet wat we hebben gedaan in dit kleine dorp met weinig middelen, geeft dat hoop.
Het is in die geest dat ik een incubatiecentrum heb opgericht om jongeren aan te moedigen hun ondernemersgeest te ontwikkelen.
Wat ik elders zocht, vond ik hier.", Cheikh Sarr.

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.