Lysa & Co produceert innovatieve en gezonde voedingsproducten op basis van Senegalese noten

100% gefinancierd
Reeds ingezameld € 25.000
Gezocht budget 2023 € 25.000

U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Dat kan via deze link: https://donate.kbs-frb.be/actions/FFO-OVOAcceleration?lang=nl_NL

Projectinfo
Projectcode
L10 (2022)
Sector
Landbouw & Voedingsnijverheid
Financiering
Lening
Land
Senegal
Locatie
Dakar regio, Senegal
Projectduur
3 jaar
Oorsprong
SusTech4Africa Senegal 2021

Sylvie plukt 2 jaar later nog steeds de vruchten van OVO-coaching! Bekijk haar getuigenis in de video

Het bedrijf

In 1982 startte Lydia Sagbo het bedrijf SENAR (SENegal ARachide) met als doel de verkoop van pinda's te commercialiseren. In 2015 komt haar dochter Sylvia Sagbo (Master in financiën en kapitaalmarkten en met vele jaren ervaring als financieel consultant in Parijs) het bedrijf versterken.  Met de hulp van Teranga Capital (een Afrikaans investeringsfonds gesponsord door 'Investisseurs & Partenaires', I&P) werd in 2017 LYSA & CO SAS opgericht als eigenaar van de merknaam 'SENAR Les Délices Lysa'. Momenteel stelt het bedrijf +/- 30 mensen te werk waarvan 85% vrouwen zijn; het omzetten van cashewnoten in verschillende verwerkte voedingsproducten. 

Het businessproject

De missie van Lysa & Co is om gezonde, smakelijke en innovatieve voedingsproducten te leveren op basis van lokale Senegalese noten en traditionele productieprocessen zonder toevoeging van vet, conserveringsmiddelen of kleurstoffen. Vandaar dat ze staan voor 100% natuurlijke ingrediënten, 100% traditionele productieprocessen, 100% made in Senegal. 

 

De huidige producten worden verkocht via verschillende 'kanalen': 

  1. Moderne Handel' : supermarkten (CASINO, AUCHAN, EXCLUSIVE, CITYDIA, enz.), benzinestations en toeristenwinkels (hotels, restaurants, luchthaven, Air Senegal)
  2. "Tradi Trade": kleine plaatselijke winkeltjes, straatverkoop en "straatkant" winkeltjes.
  3. Er is zelfs wat export naar Europa (Duitsland, Frankrijk)

Waarom OVO gelooft in dit project

Dit project is een echte 'scale up'. Een bestaand bedrijf dat met succes zijn gezonde, verwerkte voedingsproducten produceert en verkoopt wil investeren in een nieuwe, aanvullende productlijn om zijn aanbod aan zijn klanten te diversifiëren.  Ook het feit dat Teranga Capital (een Afrikaans investeringsfonds) betrokken is, geeft een extra 'goed gevoel' over hun bedrijf en het management ervan. 

Vereiste investering

Het bedrijf zoekt een investering van 16,4 miljoen FCFA (= 25.000 euro), nodig voor de installatie van een nieuwe productielijn, d.w.z. machines en apparatuur, om hun producten te diversifiëren. OVO zal een lening verstrekken tegen een rente van 7% per jaar, terug te betalen in halfjaarlijkse termijnen over een periode van drie jaar. 

Thema's
  • Inkomen genereren
  • Lokaal gebaseerd
  • Vrouwen
  • Empowerment

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.