Ento Agro produceert veevoer op basis van zwarte soldaatvlieg larven

100% gefinancierd
Reeds ingezameld € 15.000
Gezocht budget 2023 € 15.000

U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Dat kan via deze link: https://donate.kbs-frb.be/actions/FFO-OVOAcceleration?lang=nl_NL

Projectinfo
Projectcode
L13 (2022)
Sector
Landbouw & Voedingsnijverheid
Financiering
Lening
Land
Benin
Locatie
Natitingou, noordwest Benin
Projectduur
3 jaar
Oorsprong
SusTech4Africa Benin 2022

Het bedrijf

ENTO AGRO - "Tout est grĂ¢ce" in "Bassama" - is een onderneming die voortkomt uit twee zelfstandige initiatieven. De eerste was een pluimveehouderij. De tweede zette dezelfde activiteit voort, maar in een gunstiger gebied waar de agro-ecologische schoolboerderij Bassama werd opgericht. Daar fokken ze meer pluimvee en konijnen en verbouwen ze graan om de dieren te voederen en zo de voederkosten te beperken. Franck N'PO Takpara, de initiatiefnemer van de boerderij, kwam op het idee om madenmeel te produceren uit de larven van zwarte soldaatvliegen, alsook hoogwaardige meststof uit de uitwerpselen en voedselresten van de larven. 

Het businessproject

Na verschillende jaren in de pluimveesector besloot Franck N'PO Takpara larvenmeel van BSF (Black Soldier Fly) te gaan produceren en zodoende de kosten van diervoeder aanzienlijk te verlagen. De afnemers van deze producten zijn talrijk en divers: fokkers, veevoederfabrikanten, landbouwproducenten en tuinbouwers uit de regio. Deze kopers worden regelmatig geconfronteerd met tekorten aan eiwitten van goede kwaliteit en zijn aangewezen op de importmarkt waar het aanbod beperkt is. Door hen eiwitten aan te bieden uit maden die ter plaatse met afvalproducten worden gekweekt, denken zij dit tekort aan eiwitten te kunnen oplossen. 

Waarom OVO gelooft in dit project

Dankzij regelmatige afvalinzameling zal het project bijdragen tot de sanering en netheid van de stad. Een team van vaste en tijdelijke werknemers zet zich in om de stad te ontdoen van biologisch afbreekbaar afval om de BSF-larven te voeden en zo te voldoen aan de steeds toenemende vraag. Bijzonder aan het project is de omzetting in diervoeder en de verhoging van de bodemvruchtbaarheid. Een oplossing voor het gebrek aan eiwitrijk voer voor dieren. Het project zal het inkomen van de verschillende actoren in de veeteeltsector verbeteren door de productiemogelijkheden te vergroten.

Vereiste investering

De bedoeling is om de productiecapaciteit van het bedrijf te kunnen verhogen door het uit te rusten met het nodige materiaal en de nodige middelen. De lening van 15.000 euro, gefaciliteerd door OVO tegen 7% per jaar, zal over 3 jaar worden terugbetaald met driemaandelijkse rentebetalingen en een eerste kapitaalaflossing na 18 maanden. 

Thema's
  • Recycling van afval
  • Inkomen genereren
  • Rendabel

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.