Ecoplastile pakt het probleem van plasticvervuiling aan door duurzame bouwmaterialen te produceren

100% gefinancierd
Reeds ingezameld € 25.000
Gezocht budget 2023 € 25.000

U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Dat kan via deze link: https://donate.kbs-frb.be/actions/FFO-OVOAcceleration?lang=nl_NL

Projectinfo
Projectcode
R2 (2022)
Sector
Recyclage en Circulaire economie
Financiering
Lening
Land
Uganda
Locatie
Kampala, Oeganda
Projectduur
3 jaar
Oorsprong
SusTech4Africa Oeganda 2021

Het bedrijf

Ecoplastile is een Oegandese vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, opgericht op 13/02/2020. Het is een technologische sociale onderneming die de uitdagingen van stedelijk afvalbeheer (plasticvervuiling), ontbossing en klimaatverandering aanpakt. En daarmee oplossingen biedt voor chronische jeugdwerkloosheid en betaalbare huisvesting.

 

 

Het businessproject

Ecoplastile accepteert plastic afval en gebruikt chemievrije processen om er duurzame en langdurige bouwmaterialen van te maken. Afvalplastic wordt verzameld, vermalen en gesmolten in een extruder om te worden gecombineerd met zand en/of bouwafval om er dakpannen van te maken. Deze daken kosten 30% minder en zijn 50% lichter en minder broos dan daken van klei. Dit vermindert de transportkosten en breuk tijdens het vervoer. Voor de zorgverzekering is een innovatief microafvalprogramma opgezet voor huishoudens met een laag inkomen, waarbij plastic afval wordt gebruikt als ruilmiddel voor medische diensten.

Waarom OVO gelooft in dit project

Ecoplastile is een zeer interessant project omdat het economisch zeer levensvatbaar is met een positieve impact op sociaal en milieugebied. Afvalmaterialen worden geupcycled tot nieuwe waardevolle bouwproducten. Er is een serieuze kans op extra werkgelegenheid, direct en indirect. De dimensionale stabiliteit van de plastic dakpannen is ook geverifieerd en is beter dan de kleiproducten. Het bedrijf is ook zeer schaalbaar, met groeiende business extra eenheden die kunnen worden toegevoegd.

Vereiste investering

Het voorstel is de uitrusting te financieren met een door OVO gefaciliteerde lening van € 25.000 tegen een rente van 7% per jaar, terug te betalen in halfjaarlijkse termijnen met een aflossingsvrije periode van 18 maanden voor het eerste deel van het kapitaal.

Thema's
  • Recycling van afval
  • Schaalbaar
  • Werkgelegenheid

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.