Cosem produceert voedselverwerkingsmachines voor de lokale markt.

100% gefinancierd
Reeds ingezameld € 0
Gezocht budget 2023 € 36.000
Projectinfo
Projectcode
2023 L8
Sector
Landbouw & Voedingsnijverheid
Financiering
Lening
Land
Benin
Locatie
Abomey Calavi

Het bedrijf

Sinds 2016 is COSEM actief in het ontwerpen en produceren van voedselverwerkingsmachines en volledige productielijnen. Het bedrijf biedt hieromtrent ook aftersales en consultancydiensten aan. Met de aankoop van nieuwe werktuigmachines wil het de overstap maken van een artisanale naar een industriële productie.

 

COSEM is opgericht en wordt geleid door Bryan MEMEVEGNI, een ervaren industrieel ingenieur met 16 jaar expertise. Hij heeft als consulent gewerkt bij ngo’s als Rikolto en het PACOFIDE-project evenals voor privéklanten. Het bedrijf is van plan om een Community Manager en een Chief Engineer aan te werven die toezicht zal houden op de coördinatie van de productie.

Het businessproject

De levenskwaliteit in Benin kan worden verbeterd als een groter deel van de voedingsmiddelenketen in het land blijft. Betaalbare, betrouwbare, lokaal gemaakte voedselverwerkingsmachines hebben is dan ook essentieel.

 

Momenteel hebben lokaal ontworpen machines technische problemen: ze beantwoorden niet aan de behoeften van de gebruikers, produceren te weinig, verbruiken te veel, hebben mechanische gebreken, enz.

Geïmporteerde machines daarentegen zijn goed gebouwd, maar zijn duur, de aftersales is niet goed en de toegang tot reserveonderdelen verloopt traag.

 

COSEM wil deze kloof overbruggen door hoogwaardige machines en voedselverwerkingslijnen aan te bieden op maat van elke klant en allemaal gemaakt in Benin. Met ook bijkomende diensten als machineontwerp op maat van de klant, ondersteuning bij de installatie ter plaatse en onderhoud met onmiddellijk beschikbare reserveonderdelen.

 

COSEM wil zich ontwikkelen met investeringen die de verkoop vanaf maart 2024 zullen stimuleren.

Waarom OVO gelooft in dit project

  • De nieuwe productlijn van COSEM verbetert de kwaliteit van de voedingsverwerking, vermindert de kosten en ondersteunt lokale bedrijven door hoogwaardige machines aan te bieden.
  • Dit past binnen onze steun aan Doelstelling nr. 2 (voedselkwaliteit) en Doelstelling nr. 8 (werkgelegenheid) die kunnen worden bereikt via de productie van voedingsmiddelenmachines, een betere hygiëne en een lager elektriciteitsverbruik.
  • In 2024 zal met de installatie van nieuwe machines de omzet verhogen en het break-evenpunt verlagen van 84% naar 52%. De inkomsten uit consulting zullen naar verwachting verdubbelen dankzij projecten die binnenkort van start gaan.

Kortom, COSEM verbetert de voedingsverwerking, creëert jobs en garandeert financiële duurzaamheid.

Vereiste investering

COSEM vraag een lening van € 36.000 om zich in Europa te bevoorraden en werktuigmachines voor metaalwerk te installeren om de productie te verhogen en te industrialiseren.

Thema's
  • Logistiek en verkoop
  • Inkomen genereren
  • Innovatief
  • Lokaal gebaseerd
  • Empowerment
  • Werkgelegenheid
  • Welzijn

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.