Cacana produceert viseitjes en jonge visjes

100% gefinancierd
Reeds ingezameld € 45.000
Gezocht budget 2023 € 45.000

U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Dat kan via deze link: https://donate.kbs-frb.be/actions/FFO-OVOAcceleration?lang=nl_NL

Projectinfo
Projectcode
L11 (2022)
Sector
Landbouw & Voedingsnijverheid
Financiering
Lening
Land
Uganda
Locatie
Kampala, Oeganda
Projectduur
3,5 jaar
Oorsprong
SusTech4Africa Oeganda 2021

Het bedrijf

Op 2 februari 2018 werd de "African Aquaponics Community Fish Farmers Cooperative Society Limited" ("CACANA") opgericht. Deze coöperatie groepeert een dertigtal viskwekers en vishandelaars, voornamelijk uit de regio Kampala. 

Het businessproject

Het CACANA project is gespecialiseerd in het kweken van viseitjes, de verzorging en het uitgroeien van de larven. De kwekerij “2 aquaponics-system” is een instapmodel voor commerciële aquacultuur dat beginnende boeren in staat stelt viseitjes, larven en kleine visjes van hoge kwaliteit te produceren en de uitwerpselen te recupereren als meststof voor de land- en tuinbouw. De coöperatie exploiteert momenteel een winstgevende visbroederij maar met een substandaard werkingsmodel (met gebruik van hout om water te verwarmen en met een laag succesratio met als gevolg onvoldoende controle van de waterkwaliteit). De viskweek heeft een constante watertemperatuur van 29°C nodig (24/7) en een correcte waterkwaliteit (opgeloste zuurstof, ammoniak, PH, nitraat, nitriet ...) Met de investering kan een systeem met thermische zonne-energie worden geïnstalleerd voor het verwarmen van water, 2 thermisch geïsoleerde watertanks van 80.000 liter in een serre, gevoed door de bestaande watertank van 40.000 liter die door een serre moet worden overdekt en een extra serre die de 8 broedtanks overdekt. Dit zal CACANA in staat stellen om als duurzaam en rendabel bedrijf milieuvriendelijk viseitjes van hoge kwaliteit te produceren. 

Waarom OVO gelooft in dit project

Het project stelt CACANA in staat de broederij te moderniseren en op te schalen door de niet ecologisch verantwoorde waterboiler op hout te vervangen door schone hernieuwbare thermische zonneboilers. Het verbetert de ecologische duurzaamheid, verlaagt de operationele kosten, verhoogt de kwantiteit en stelt CACANA in staat bestaande opkweekbedrijven van jonge visjes, de overheidsprojecten en viskwekerijen te voorzien van een regelmatige aanvoer van kwaliteitsvolle producties van viseitjes en jonge visjes. Met dit project wil CACANA de commerciële visteelt een ecologische en duurzame zakelijke kans bieden en zo de aquacultuursector een impuls geven.

Vereiste investering

CACANA zoekt € 45 000 voor de financiering van de 2 thermisch geïsoleerde watertanks, de 3 serres en een zonnesysteem. OVO zal een lening van € 45 000 faciliteren tegen een rentevoet van 7% per jaar, terug te betalen binnen 3,5 jaar in halfjaarlijkse termijnen zonder aflossingsvrije periode.

Thema's
  • Kwaliteit
  • Duurzaam

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.